29.05.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV l Pieejama lietotne “Apturi Covid”

No šodienas sabiedrībai ir pieejama bezmaksas lietotne "ApturiCovid". Epidemiologi jau iepriekš norādījuši, ka tā ir nozīmīga infekcijas izplatības ķēdes pārraušanai, jo ļaus ātrāk uzzināt, vai ir notikusi saskarsme ar Covid-19 slimu personu, varēs ātrāk uz šo gadījumu reaģēt, doties
pašizolācijā vai vērsties pēc palīdzības pie mediķiem, ja tas nepieciešams. Vajadzību pēc šādas aplikācijas komentē arī premjerministrs Krišjānis Kariņš.
“Es uzskatu, ka šis ir viens no ļoti svarīgajiem rīkiem, varētu teikt, kapaņemot šo aplikāciju sev līdzi, es sevi vairāk nodrošinu pret to, ka šī slimība varētu izplatīties. Es domāju, ka tas ir ļoti svarīgi, ka mēs visi viņu izmantojam, tā ir bezmaksas aplikācijas. Izmantojot to, mēs kā sabiedrība, būsim faktiski daudz, daudz drošāka.”
Lietotne "Apturi Covid" neievāks GPS datus un neizsekoslietotājus. Viedtālruņi, kuros tā būs uzstādīta, apmainīsies ar "Bluetooth" signāliem, un gadījumā ja viena tālruņa lietotājs saslims, otrs par to tiks brīdināts. Skaidro viens no lietotnes izstrādātājiem, kompānijas "MakIT" valdes priekšsēdētājs Arvis Zeile.
“Kas notiks brīdī, kad jūsu ierīce pārbaudīs un sapratīs, ka jūs esat bijiskontaktā [ar Covid - 19 pacientu]? Jums atnāks paziņojums un jūs galvenajā ekrānā arī redzēsiet - “Mieru tikai mieru”. Šajā gadījumā jums tiks sniegtas rekomendācijas, kā jums rīkoties un, ja jūs būsiet norādījis tālruņa numuru, ko mēs silti rekomendējam, jums tuvākajā laikā piezvanīs SPKC speciālists.”
Latvijā radītā lietotne"Apturi Covid" atbilst Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām, turklāt tā neizmanto atrašanās vietas datus. Lietotnē uzkrātie dati no ierīces tiek izdzēsti 14 dienu laikā, bet statistiskie modeļi liecina - ja 15-20% iedzīvotāju izmantos šo lietotni, tad tā spēs sniegt būtisku labumu, ātrāk atklājot inficēšanās avotu.

Audio formātā klausies šo ziņu pl.14:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.



Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok