27.05.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV | Vides organizācijas aicina parakstīt petīciju pesticīdu ierobežošanai

Par vienu no iespējamajiem bišu straujās izzušanas iemesliem tiek uzskatīti pesticīdi - par to ziņojušas Vides organizācijas daudzās pasaules valstīs Eiropā, Ziemeļamerikā, Āfrikā un Āzijā.  Latvijas dabas fonda padomes priekšsēdētājs, bioloģiskaislauksaimnieks un biškopis Andrejs Briedis radio TEV skaidro, ka lauku miglošana ar pesticīdiem atstāj ietekmi uz visām dzīvām radībām, taču vissmagāk to ietekmi izjūt vientuļās bites un citi savvaļas apputeksnētāji. Turpina Andrejs Briedis.
“Gadījumā ar vientuļajām bitēm, tur nav variantu, ka bojā aiziet30% no visa organisma vai 50%. Tāpat kā cilvēkam - nogriežot viņam daļu ķermeņa, nu viņš arī neizdzīvos. Tas pats ir arī ar vientuļajām bitēm. Tad tur tas kaitējums irl ielāks. Bet tas ko mēs redzam citviet Eiropā ir tas, ka vientuļās bites, tostarp arī kamenes, redzams, ka tur ir problēmas. Un ir novērojama gan sugu daudzveidības, gan īpatņu sugu lejupslīde.”
Lai mazinātu ķīmisko vielu nonākšanu laukos, Vides organizācijasaicina parakstīt petīciju bišu glābšanai, pieprasot Eiropas Savienībā pakāpeniski samazināt sintētisko pesticīdu lietošanu. Stāsta biškopis Andrejs Briedis.
“Attiecībā uz parakstu skaitu, mums visā Eiropas Savienībā irnepieciešams savākt vismaz miljons parakstu. Tostarp 7 no dalībvalstīm, ir jāsasniedz tā saucamais minimālais skaits, lai šī dalībvalsts kvalificētos kā atbalstītājvalsts. Latvijas gadījumā tas parakstu skaits nav sevišķi liels. Tie ir 6 tūkstoši parakstu un uz šo brīdi gan Eiropā kopumā, gan Latvijā mēs esam savākuši nedaudz vairāk kā trešo daļu no nepieciešamajām balsīm.”
Ja līdz septembrim tiks savākts viens miljons parakstu un 7valstis būs kvalificējušās kā atbalstītājvalstis,  Eiropas Komisijai un Parlamentam kampaņas prasības būs jāņem vērā un jāmaina likumdošana, samazinot sintētisko pesticīdu lietošanu industriālajā lauksaimniecībā.

Audio formātā klausies šo ziņu pl.15:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok