Kartupeļi ar asniem un pelējums pārtikā - veselībai bīstami

25.05.2016



Agrākos laikos mēdza darīt tā - ja ievārījums iepelējis, pelējumu ar karotīti var noņemt un zapti apēst. Taču uztura speciālisti norāda – pelējums ir kaitīgs veselībai.
  
Kā atklāj eksperti, pelējumu nobraucīt ar nazi nebūtu pareizākais, ko darīt. "Ja auglis vai dārzenis ir mīkstas struktūras, tad ir lielāks risks, ka izplatījusies sēnīte ies tālāk," stāsta uztura speciāliste Eva Kataja.

Tāpat speciālisti neiesaka ēst bojātu ābolu vai kādu citu augli vai dārzeni, nogriežot bojāto vietu. Toksīns, ko sauc par patulīnu, var būt nonācis tajā daļā, kas vēl nav it kā sabojājusies.

Tāpat, ja pērnā gada kartupeļiem parādījušies dīgsti un tos mēģina nogriezt un lietot uzturā, ārsti saka - to nekādā gadījumā nedrīkst darīt. Kartupeļu gadījumā dīgstos veidojas solanīns, kas var izraisīt vemšanu, galvassāpes, sliktu dūšu un cilvēks var nopietni saindēties.

Maizes pelēšanu savukārt var izraisīt dažādu tipu pelējuma sēnes. Dažas no tām var producēt dažādus toksīnus, kas var būt ļoti kaitīgi cilvēka veselībai. Tādēļ attiecībā uz pelējušu maizi mājsaimniecībām ir jāievēro viens likums – ja ir bojāta kaut viena maizes šķēlīte, tad ir jāmet ārā viss maizes kukulis.

Avots: lsm.lv


Facebook Draugiem Twitter Instagram