Eiropas aizsardzībai piesaka Rucavas balto sviestu

21.03.2016

Zemkopības ministrija pagājušās nedēļas beigās Eiropas Komisijai Eiropas Savienībā aizsargātajai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei pieteikusi Rucavas balto sviestu.

Ražošana notiek mājsaimniecības apstākļos pēc tradicionālas metodes – krējumu maisot ar koka karoti pulksteņrādītāju kustības virzienā. Tiklīdz sāk atdalīties pirmie sūkalu pilieni, tā trauku liek sildīt uz plīts vai karsta ūdens peldē un krējumu maisa, līdz iegūst mīkstu, plastisku, nedaudz spīdīgu un viendabīgu masu.


Rucavas balto sviestu mājsaimniecībās gatavo kopš 20. gadsimta sākuma. Tā gatavošanas receptes ir nodotas no paaudzes paaudzē. Arī pašlaik gandrīz katrā rucaviešu mājā tiek gatavots Rucavas baltais sviests..
Rucavā ik gadu tiek pulcināti Rucavas baltā sviesta darināšanas meistari, rīkotas meistarklases un semināri. Rucavas baltais sviests kopā ar vārītiem kartupeļiem vai lauku rupjmaizi ir ēdienkartē piedāvājumā tūristiem tradicionālās kultūras programmā.

Eiropā ar dažādām kvalitātes zīmēm aizsargāti aptuveni 1300 dažādās ES valstīs ražoti produkti.
Līdz šim ES aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir ierakstīti Carnikavas nēģi.

Savukārt tradicionālo produktu reģistrā iekļauti arī sklandrauši, salināta rudzu rupjmaize, kā arī Jāņu siers.
Bet Eiropas Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā iekļauti Latvijas lielie pelēkie zirņi.


Facebook Draugiem Twitter Instagram