Latvijā jaunie kartupeļi jau februārī

25.02.2016



Kāpēc februārī būtu jāgūst garšas baudījums no jaunās kartupeļu ražas, kas nākusi no Dienvideiropas, ja šajā laikā var baudīt tepat, Latvijas lauku zemē, paša izaudzētus kartupeļus?

Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra dārzkopības eksperts Māris Narvils Priekules pagastā aizvadītā gada augusta sākumā iestādījis un šī gada februārī novācis jauno kartupeļu ražu. 

Māris Narvils : “Šī ideja ir vairākas gadus veca. Savā laikā internetā izlasīju, ka šādā veidā, stādot rudens pusē kartupeļus, ir iespējams ļoti agrā pavasarī novākt jauno ražu. Tas pamudināja mani jau divus gadus atpakaļ pamēģināt, kā tas ir. Es esmu no tiem cilvēkiem, kuriem garšo tieši jauno kartupeļu raža, kurai ir savdabīga garša. Latvijā nav ilgs periods, kad šos kartupeļus var baudīt. Ar šo lietu nodarbojos jau otro gadu.”

Narvilam jau izveidojusies pieredze, šādā veidā audzējot kartupeļus. Rudenī agronoms kartupeļu lauku nosedzis ar koku lapām, bet vēlāk - ar salmu kārtu.
Viņš uzsver, ka jāievēro dažādi nosacījumu, lai šī procedūra izdotos: “Jāņem vēra, ka jāstāda tā gada sēklas kartupeļi, kas jāglabā ne tikai visu ziemu, pavasari, bet arī pusi no vasaras. Šādu sēklu saglabāt ir diezgan sarežģīti. Kartupeļi arī spēcīgi asno, daļu spēku viņi ieliek asnos, to vairs nevar atgūt, iestādot zemē.”

“Tas nav vienīgais klupšanas akmens. Rudens pusē būtiska problēma ir lakstu puve. Ir ļoti rūpīgi jāseko līdzi. Saziemošanas periodā stādījums ir jānosedz, lai pasargātu no aukstuma perioda. Arī grauzēji darbojas zem zemes, it sevišķi ziemas laikā. Arī man piespiedu kārtā nācās padalīt savu ražu ar zemes iemītniekiem. Šādu kartupeļu garša neatšķiras no vasaras jaunajiem kartupeļiem. Jāievēro tas, ka kartupeļus nevar novākt, ja temperatūra ir virs nulle grādiem, lai kartupeļi nesasalst."

Arī vieta kartupeļu audzēšanai jāizvēlas tā, lai tajā neuzkrātos ūdens. Rietumlatvijas pusē dzīvojušajiem ir lielākas priekšrocības kartupeļu audzēšanā, jo rudens ir siltāks. Savukārt austrum pusē dzīvojošajiem būtu kartupeļiem jāvelta lielākas rūpes, jāsedz ar agrotīklu, ja temperatūra noslīd zem 10 grādiem, tad augšana praktiski apstājas, jāuzmanās arī no salnām, kuru Kurzemes, Zemgales pusē ir krietni mazāk.

Šobrīd daļa no Narvila kartupeļu ražas vēl palikusi uz lauka, daļu grauzēji izmantojuši savām vajadzībām, bet daļu agronoms jau pagatavojis. Narvils stāsta, ka nākotnē šo audzēšanu nevēlas pārvērsts par biznesu, drīzāk par nišas produktu. Taču šobrīd šāds eksperiments sniedz vēdera baudījumu gan pašam, gan tuviniekiem. ”Pasākums ir tā vērts. es šo aktivitāti turpināšu, jo man tiešām garšo šāda veida kartupeļi garšo. Ir vērts arī kaut kādu daļu pazaudēt, bet izbaudīt to ir tiešām kaut kas īpašs. Tie, kuriem tas nav tik nozīmīgi, to nenovērtēs un pasmīnēs. ”

Ziemojošie kartupeļi Latvijā nav nekas jauns.
To audzēšanā specializējas arī Bauskas pusē, taču neviens no audzētajiem nesaskata biznesa iespēju tajā.
Ja kāds vēlas jaunos kartupeļus baudīt ne tikai vasaras, bet arī ziemas sezonā, tad jāveic šādi eksperimenti pašam.

Piemēram, 2014. gadā Zviedrijā šādi jaunie kartupeļi maksāja 75 eiro/kg.



Facebook Draugiem Twitter Instagram