13.07.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV l Dīkstāves pabalsti izgaismo aplokšņu algu maksātājus

Lai veiksmīgāk cīnītos ar aplokšņu algām, Valsts ieņēmumu dienests (VID)budžeta likumu paketē iesniegs grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredzēs pienākumu darba devējam turpmāk pierādīt zemo algu aprēķina pamatotību. 
Kā skaidro VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, “Ja mēs sakām, ka profesijā“X” vidējā darba samaksa tautsaimniecībā ir daudz lielāka, tad darba devējam ir jāpierāda kā viņš var nodrošināt savu darbinieku minimālās algas saņemšanu. Protams, ka mēs analizējam banku datus, bet tajā pašā laikā tie papildus avoti no kuriem tiek maksātas aplokšņu algas ir visdažādākie un mūsu ieskatā darba devējam būtu jāpierāda, kā pie viņa viens kvalificēts darbinieks par tik mazu algu strādāt.”
Savukārt runājot par dīkstāves pabalstiem, tos līdz šim saņēmuši vairāknekā 55 tūkstoši cilvēku, VID izmaksājot 53,6 miljonus eiro. VID uzsver, pabalsti ļāva darbiniekiem saglabāt ienākumus un darbavietas, taču atklājās arī aplokšu algu problemātika. 
“Tas stiprināja mūsu un visas sabiedrības zinātību par aplokšņu alguproblemātiku valstī. Esmu dzirdējusi retorisku jautājumu - kas tad ir, ja saņem aplokšņu algu un par mani netiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas? Tagad ne viens vien strādājošais zina, ka par to nekas nebūs. Nebūs normāla pabalsta, nebūs normāla bezdarbnieku pabalsta, nebūs normāla darba nespējas pabalsta. Es aicinu katru, kurš saņēma niecīgu dīkstāves pabalstu, vērsties pie sava darba devēja un noskaidrot jautājumu - kādu summu par mani tiek maksāta sociālās apdrošināšanas iemaksa? Notikušais saistībā ar pabalstiem parādījis, ka tie, kas aplokšņu algās mēnesī saņēma par dažiem eiro vairāk, ilgtermiņā neatmaksājas un ir pat bīstami,” norāda VID ģenerāldirektore Ieva Janzeme.   
Nozaru sadalījumā, visvairāk dīkstāves pabalstus pieprasīja vairum unmazumtirdzniecībā strādājošie, kā arī izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. 

Audio formātā klausies šo ziņu pl.14:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok