29.06.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV l Aicina ieviest saīsinātā darbalaika atbalstu krīzes situācijām

Latvijā būtu nepieciešams ieviest īslaicīgās nodarbinātības mehānismu, kasietver saīsināto darba laiku un pagaidu atlaišanu, šodien informēja Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), aicinot šo atbalsta instrumentu iestrādāt likumā. 
Kā skaidro Konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, “Pašā krīzessākumposmā mēs ārkārtīgi daudz runājām un lūdzām mehānismus, kur ir zināma elastība. Kur nav situācija - vai nu dīkstāve, nedarīt neko, vai bez atbalsta. Līdz ar to šis piedāvājums ir tas ko daudzi uzņēmumi gaidīja tajā brīdī, kad saprata, ka viņi negrib apturēt darbību, bet tajā pašā laikā normāla darbība pilnā mērā simtprocentīgi nav iespējama.”
LDDK vadītāja skaidroja, ka saīsinātā darba laika shēma ļauj darba devējamnodarbināt darbinieku mazāku stundu vai dienu skaitu, to neatlaižot. Tas darba devējam ļauj samazināt darbaspēka izmaksas, nelikvidēt darbavietas, saglabāt
cilvēkkapitālu un ietaupīt uz atlaišanas izmaksām. Savukārt darba ņēmējiem šāds mehānisms nozīmē nemainīgu ienākumu līmeni, joatlikusī algas daļa tiek piemaksāta no valsts līdzekļiem.
“Es aicinātu ieviest šo sitēmu jau likumdošanā kā iedarbināmu un gatavu,izrunāt to tik tālu un ieviest, kad tā nav jāizdomā katru reizi no jauna. Tā ir tā galvenā atziņa - pie nākamās krīzes mēs vienkārši zinām kā rīkoties. Tāpēc zināmā mērā tā ir daļa subsīdijas, bet jau daudz plašāka un elastīgāka,” tā norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.
Viņa uzsver, ka Latvijā šobrīd ir viens no straujākajiem bezdarba pieaugumarādītājiem Eiropas Savienībā (ES), kas liecina par to, ka daudzi uzņēmumi Covid-19 krīzes apstākļos nespēj saglabāt darbavietas. Tālāk gan vēl gaidāmas sarunas ar sociālajiem partneriem par šī atbalsta mehānisma ieviešanu, lai gan pagaidām liela atsaucība no atbildīgo ministriju puses šim priekšlikumam nav bijusi. 

Audio formātā klausies šo ziņu pl.17:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok