26.06.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV l Piecu dienu laikā 11 noslīkuši cilvēki; biedrība ceļ trauksmi

Biedrība “Peldēt droši” aicina valsti izglītot un informēt sabiedrību pardrošu atpūtu uz ūdens. Biedrību satraukusi Jāņu brīvdienu negatīvā statistika, kad piecu dienu laikā no ūdenstilpēm tika izcelti 11 noslīkuši cilvēki. Turklāt satraucošs ir fakts, ka sabiedrības izglītošanai par drošību uz ūdens nav ne kopējas programmas, ne vadlīniju. Biedrība “Peldēt droši” ar Latvijas peldēšanas federāciju jau vairākkārt vērusies pie Saeimas deputātiem un iesaistītajām institūcijām, taču rezultāta joprojām nav. 
Kā skaidro biedrības “Peldēt droši” dibinātāja Zane Gemze, “tā iniciatīvanevar tikt izveidota no biedrības puses. Mums nav nekādu resursu, ne ietekmes uz to, ka varētu valsts līmenī šo problēmu sakārtot. Ir arī bijis darbs no Peldēšanas federācijas puses ar frakcijām, komisijām, bet arī tur cilvēki sākotnēji ir šokā, ka kā tas var būt, ka nekas nenotiek, jo mums taču likumos ir paredzēta kārtība kā tam ir jānotiek, bet realitātē tiešām šīs jomas sakārtotība nav. Tā nav arī uz papīra, tā nav nekādā stratēģijā ielikta.”  
Biedrībā “Peldēt droši” akcentē - jautājums par drošību ūdenī ir jāvērtēdaudz plašāk izglītojot par ūdens kompetencēm. 
“Ūdens kompetence, kā mēs to esam definējuši, ir cilvēka spēja novērtētriskus, apzināties tos esot ūdenī, un gadījumā, ja notiek nelaime spēj pasargāt sevi un pat izglābt sev dzīvību. Tā ir pratība peldēt vismaz 200 metrus no kuriem 50 metri ir uz muguras. Piemēram braucot automašīnā mums ir saprotams, ka ir jāsprādzējas. Tāpat ūdenī ir veicamas konkrētas darbības, kas glābj dzīvību. Ejot jau dziļāk šajā jomā, mēs arī secinām, ka sabiedrībai nav izpratne, kas ir ūdens kompetence. Viņi saprot, ka peldētapmācība ir svarīga, bet tā ir tikai viena no 15 kompetencēm, kas būtu jāattīsta. Ir daudz šīs pratības, kas mums kā sabiedrībai būtu jāiemācās, lai šo statistiku mainītu,” tā biedrības “Peldēt droši” dibinātāja Zane Gemze.
Saskaņā ar pētījumu centra SKDS pētījumu, peldēt neprot 64% Latvijasiedzīvotāju, bet vien 6% peld teicami. 

Audio formātā klausies šo ziņu pl.16:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.



Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok