11.06.2020. l Radio TEV Ziņas TEV | Oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāti mēra reizi mēnesī

Turpinoties tveicei, daudzviet Latgalē, kā arī vietām Vidzemē ūdenstemperatūra upēs un ezeros paaugstinājusies līdz +19..+21 grādam, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Arī Daugavā ūdens temperatūra vietām svārstās ap +20 grādiem. Arī gaisa temperatūra pēdējās dienās tā vien vilina veldzēties ūdenī. Taču vai ūdens kvalitāte izvēlētajā peldvietā ir laba? 
Kā skaidro Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis, “ES direktīva nosaka, ka ir jābūt vismaz 4 noņemtiem paraugiem peldsezonas laikā. Latvijā tiek paņemti 5 paraugi un tā kā pirmais paraugs ir jāpaņem īsi pirms peldsezonas sākuma 15.maijā, tad sanāk ka katru mēnesi līdz pat septembra sākumam, tiks paņemti kopumā 5 paraugi.” 
Pirmie paraugi ir atbilstoši kvalitātes standartam un nekādi peldēšanāsaizliegumi oficiālajās peldvietās nesekoja. Latvijā šobrīd darbojas 56 oficiālās peldvietas. No tām 7 atrodas Rīgā.  Speciālists norāda, ka arī neoficiālajās peldvietās tiek ņemti ūdensparaugi. 
Normunds Kadiķis stāsta, “bez šīm oficiālajām vietām ir vēl divreiz vairāktā saucamās neoficiālās peldvietas, kurās pašvaldība ir izrādījusi iniciatīvu un pie mums pasūta analīzes par saviem līdzekļiem, bet no Veselības inspekcijas saņem visu informāciju un izvērtē. Gan oficiālo, gan neoficiālo peldvietu ūdens rezultāti ir publicēti Veselības inspekcijas tīmekļa vietnē.”
To vai peldvietā ir mikrobioloģiskais piesārņojums, bez laboratorijastestiem nevar pateikt. Taču pirms doties peldēties, peldūdens kvalitāti var novērot vizuāli. Ja tam ir netipiska krāsa, peldoši atkritumi ūdenī vai ūdens ziedēšana, tad labāk tādā vietā nepeldēties.

Audio formātā klausies šo ziņu pl.17:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok