25.05.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV | Maijā aicina pārbaudīties pret melanomu

Ir sākusies maija pēdējā nedēļa, bet līdz vasaras saulgriežiem vēl nepilns mēnesis. Taču jau tagad Latvijā ir sācies divu mēnešu periods ar gada augstāko ultravioleto radiāciju. Tas nozīmē, ka ultravioletā starojuma intensitāte šajās dienās virs Latvijas ir nedaudz lielāka nekā citos gados. Lai nepakļautu sevi riskam saulē apdegt, speciālisti iesaka saulē ilgstoši neuzturēties pēcpusdienā, kad saules ultravioletā starojuma intensitāte ir visaugstākā. Skaidro biedrības “Soli priekšā melanomai” pārstāve Sondra Zaļupe.
“Nelielas dozētas saules peldes ir ļoti vēlamas un mumsvajadzīgas. Protams, ka saulīte mums sniedz ļoti daudz labas lietas, kas mums ir nepieciešamas. Tas ko mēs visa mēneša garumā aicinām darīt, vienkārši to darīt atbildīgi un varbūt tiešām dienas vidū no plkst. 11-16, gluži negulēt tiešos saules staros. to var darīt no rīta vai pēcpusdienā, kad saules stari ir mazliet maigāki, draudzīgāki, bet vienalga aicinām lietot aizsargkrēmus.” 
Savukārt saules radītie apdegumi ir galvenais riska faktors ādasļaundabīgo audzēju attīstībā. Viens no šādiem ādas audzējiem ir melanoma. Visbiežākā tās pazīme ir jauna ādas veidojuma parādīšanās vai izmaiņas esošajās dzimumzīmēs, turpina biedrības “Soli priekšā melanomai” pārstāve Sondra Zaļupe.
“Pie ārsta noteikti vajadzētu vērsties, tajā gadījumā, ja uz āda,pirmkārt tiek pamanīti jauni veidojumi uz ādas, kas šķiet aizdomīgi. Varbūt tiem ir kāda neregulārāka forma vai varbūt pat sāpīgi. Noteikti, ja ir kādi savainojumi vai apdegumi. Šis vietas arī ir jāskatās un būtu jāparāda dermatologam. Tāpēc mēs aicinām un ļoti ceram, ka tieši maijs varētu būt tā viena reize gadā, kad mēs paši paskatāmies uz sevi un saviem mīļajiem, apskatam savus bērnus un vajadzības gadījumā apmeklējam dermatologu.”
Bet lai pats varētu pamanīt pirmās indikācijas par melanomasveidošanos, biedrība izveidojusi ceļvedi slimības ārstēšanā un profilaksē - Ādas melanomas pacienta ABC, kas internetā pieejams bez maksas.

Audio formātā klausies šo ziņu pl.11:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok