20.05.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV | Pētījums: Latvijā studijas varētu pamest 10 tūkstoši studentu krīzes dēļ

Aprīļa sākumā Latvijas studentu apvienība sāka saņemt trauksmes zvanus, sūdzību e-pastus un studentu lūgumu pēc palīdzības. Iemesls? Ievērojams finanšu samazinājums studentu maciņos, vīrusa izraisītās krīzes dēļ. Lai noskaidrotu cik daudzstudentu skārusi situācija, tika veikta aptauja. Iegūtie dati apstiprināja bažas un parādīja satraucošas tendences. Skaidro LSA prezidente Justīne Širina. 
“Mainoties nodarbinātības aspektam, kad šobrīd zuduši ļoti daudztie tipiskie studentu darbi, kas ir apkalpojošais sektors, pakalpojumi. Studentiem samazinās ienākumi. Ar to es domāju, nevis par 20 eur, bet tā ka samazinās par 50% vai pat visi ikmēneša ienākumi un vairs nav par ko segt dzīvošanas izmaksas vai piemēram studiju maksu.”
Izrādās, ka tādu studentu, kuriem šobrīd nav ienākumi, tiesamazinājās uz pusi, nevar saņemt bezdarbnieka pabalstu, vai nav iespējas lūgt pēc finansiālas palīdzības citur, ir aptuveni 8 tūkstoši. Šokējoša aina paveras arī aptaujā uzdodot jautājumu - kā rīkosies, ja vīrusa radītās krīzes iespaidā samazināsies ienākumi. Turpina LSA prezidente Justīne Širina. 
“Tas, kas ir satraucoši šajā atbilžu variantā - 12% norespondentiem atzīmēja, ka viņi pārtrauks savas studijas. Bet viens ir skaidrs. Ja zūd finanses, tad pirmkārt vairs nav par ko sevi nodrošināt un nespēj pilnvērtīgi ikdienā mācīties un studēt. Ja vispārina šos 12% uz visu studentu skaitu valstī, ir bažas, ka tādi [kas pamet studijas] varētu būt ap 10 000 studentu.”
Lai runātu šo problēmu, studentu apvienība rosina izveidot īpašustipendiju fondu, kas būtu derīgs instruments gan krīzē vissmagāk skartajiem studentiem, gan sociālo stipendiju mehānisms nākotnē, sniedzot iespēju studēt arī sabiedrības neaizsargātākajai daļai. Studenti nākamnedēļ plāno iepretim IZM novietot vides objektu, kurā attēloti krīzē visvairāk skarto studentu attēli, kā atgādinājums ministrijai par palīdzības nepieciešamību.

Audio formātā klausies šo ziņu pl.10:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok