08.05.2020. | RADIO TEV Ziņas TEV | Ārkārtējo situāciju pagarina līdz 9.jūnijam


Nākamjās3-4 nedēļās veiktie epidemiologu novērojumi ļaus saprast vai sabiedrība ir iemācījusies sadzīvot ar vīrusu un spējam kontrolēt situāciju. Šādu viedokli paudis SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Viņš skaidro, ka mīkstinātie ierobežojumi ļaus lēnām atkopties arī ekonomikai, taču jāsaprot, ka distances ievērošana un roku higiēna joprojām paliek nemainīga. 
“Japatiešām ies uz labo pusi un slimība turpinās mazināties, arvien vairāk ierobežojošie pasākumi tiks atcelti un arvien vairāk brīvības būs pieļaujama, bet galvenais saprast, ka vīruss nav mainījies. Mēs esam uzņēmīgi pret šo vīrusu,”tā epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Viņš uzsver: “Mēs zinām, ka uz doto brīdi ne tikai cilvēki ar temperatūru un klepu izplata šo vīrusu. Diemžēl divas dienas pirms simptomu parādīšanās cilvēks varētu būt jau infekciozs. Dažiem cilvēkiem slimība neizpaužas ar klīniskiem simptomiem, tas ir jāņem vērā. Tāpēc, it sevišķi slimnīcās, turpināsim uzskatīt ikvienu pacientu par potenciāli inficētu. Svarīga ir fiziska distancēšanās, otrais princips, ka vīruss izplatās caur piesārņotiem vides priekšmetiem - arī paliek spēkā higiēnas pasākumi, roku mazgāšana un telpu dezinfekcija.”
Tikmērnesen veiktas socioloģiskās aptaujas dati rāda, ka pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas, palielināsies pieprasījums pēc Latvijā ražotiem produktiem, cilvēki publiskās vietās būs piesardzīgāki un vairāk domās par personīgo higiēnu, nepārtikas preču iegāde internetā pieaugs, kamēr pārtikas preču iegāde samazināsies. Pašlaik, kā vislielāko trūkumu, iedzīvotāji izjūt pēc veselības, izklaides, ēdināšanas un izglītības pakalpojumu sniedzēju pieejamības. Savukārt pēc stingro ierobežojumu atcelšanas, pirmais ko iedzīvotāji vēlētos darīt ir apciemot radus un draugus, doties ceļojumā un izklaidēties. Bet pagaidām Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9.jūnijam. 

Audio formātā klausies šo ziņu pl.16:30!




Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok