Pārtikas nozarē daudz brīvu darbavietu

17.11.2017

Pārtikas uzņēmumos stāsta, ka  situācija ir kritiska. Ražošanas cehos dažviet pietrūkst pat 20% no strādniekiem.
Līdz šim valdībā apspriestie risinājumi trūkstošā darbaspēka ievešanai no ārvalstīm attiecas tikai atsevišķām augstu kvalificētām profesijām, kas situāciju uzņēmumos neatrisina. 

Darbaroku trūkums licis vairākos uzņēmumos  daļēji ieviest tehnoloģijas .

Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure norāda, ka vidēji viņu pārstāvētajiem uzņēmumiem trūkst 10% darbinieku. Viņa uzsver, ka risinājumus, ko uzņēmumi izvēlas šobrīd, par ilglaicīgiem nevar saukt. “Ved ar autobusiem no laukiem cilvēkus uz darbu un tamlīdzīgi."

Darba devēji cer, ka valdība atvieglos nosacījumus, ar kuriem var ievest darbiniekus no ārvalstīm.
Ekonomikas ministrija (EM) jau ir izstrādājusi sarakstu ar profesijām, kurām varētu noteikumus atvieglot.
Taču šobrīd tajā ir tikai augsti kvalificētas profesijas, kā programmētājs, cietvielu fiziķis vai ķirurgs. Pārtikas uzņēmumos nepieciešamo operatoru, vārītāju un pakotāju sarakstā nav.


Facebook Draugiem Twitter Instagram