Nosvinēta Kafijas diena

2.10.2017.

Kafija ir viens no iecienītākajiem dzērieniem visā pasaulē, tādēļ 1. oktobrī, saskaņā ar Starptautiskās kafijas organizācijas lēmumu, jau trešo reizi visā pasaulē tika svinēta kafijas diena.

Jaunākie medicīniskie pētījumi parāda, ka kafija nav melnais bubulis ar ko savulaik biedēja sirds slimniekus un to, kam augsts asinsspiediens – kafiju var un pat vajag lietot.

Der arī zināt, ka no visiem kafijas veidiem visvairāk kofeīna  satur šķīstošā kafija, tāpat teju 2x vairāk kofeīna ir melnajā tējā  - tāpēc tase labas, kvalitatīvas maltas kafijas nevienu vēl zem zemes nav dabūjusi, toties omu uzlabo gan. Patiesībā, arī diezgan draņķīga kafija var mazliet uzlabot garastāvokli, jo kafija satur nelielu daudzumu antidepresantiem līdzīgas vielas, kas paaugstina endorfīnu jeb laimes hormonu līmeni asinīs.

Par visām citām labām kafijas īpašībām var izlasīt internetā – tostarp tur ir arī mediķu pētījumi un secinājumi.

Pagatavota kafija savā atdzišanas procesā izdala vairāk par 700 ķīmiskām vielām, kas arī rada kafijas aromātu.
Bēthovens bija tik uzmanīgs kafijas izvēlē, ka katru reizi, kad taisīja sev kafiju, pārskaitīja precīzi 60 kafijas pupiņu.
Eiropā no sākuma kafiju pazina kā „arābu vīnu”. 

Latvijā – kā izrādās - 72% iedzīvotāju kafiju bauda katru rītu. Dati rāda, ka Latvijas iedzīvotāju kafijas dzeršanas paradumos visbiežāk tiek ievērota mērenība - 67% iedzīvotāju dienā izdzer vienu līdz trīs tasītes kafijas.



Facebook Draugiem Twitter Instagram